Och nu är vi tillbaka

Hips vips fick jag för mig att uppgradera WordPress och installera den senaste standardmallen och nu ser det ut så här på bloggen. Måste fixa rubrikstorleken, det här är för stort i mina ögon.

I går kväll kom vi hem från en vecka i Italien och den lilla byn Ameglia [a'mälja]. Fint men varmt, särskilt på nedresan då AC:n inte fungerade.

semester_1 024 semester_1 087

Byn ligger högt ovanför floden Magras utlopp i Medelhavet. Det känns som en halvö. Från “vår” sida ser man ner mot floden och mot marmorbrotten i de höga apuanska alperna (Heter det så på svenska?!) och om man snirklar sig över till grannbyn Montemarcello breder Medelhavet ut sig långt nere. Både Ameglia och Montemarcellao är byggda kring befästningar, i Ameglia ligger många av husen inne i borgen, längst slingriga gångar. Bilarna får man parkera i en modern parkeringsanläggning vid infarten till byn och där har byborna ensamrätt till de lättast åtkomliga platserna.

semester_3 010

Ameglia sett från den slingriga vägen upp mot byn.

semester_3 012

Vänster om vårt hus

semester_3 013

Höger om vårt hus

I byn finns ett café där vi drack vårt morgonkaffe varje dag och en liten restaurant där vi tillbringade ett par kvällar. Det finns en liten mataffär, en bankomat och ett postkontor och varje måndag är det marknad på torget. Vid foten av kullen ligger en mataffär och ett mycket bra glasställe.

Lägenheten vi hyrde hade sina för- och nackdelar. Läget var perfekt, särskilt en varm vecka eftersom vi inte hade fönster mot solen och utsidan utan bara ner mot de mestadels skuggiga gränderna. Vi lärde oss snabbt känna igen byborna och deras hundar och katter och de var alla distanserat vänliga.

Planlösningen var lite knepig, det fanns inga dörrar mellan de olika sovutrymmena och om vi hade varit 7-8 personer hade 4-5 av oss behövt vara miniorer för att kunna sova bekvämt.

Byn är vacker och trevlig men utan bil står man sig tämligen slätt om man vill utforska de intressanta omgivningarna.

 

4 thoughts on “Och nu är vi tillbaka”

 1. I Medelhavet sardiner simmar,
  apu apu, apu apu,
  men i mitt hjärta, där simmar du,
  apu apu, apu apu

  (Minnesramsa för de apuanska alperna)

 2. Först tänkte jag “Apulianska alperna”, men kom ju på att Apulien (Puglia) ju ligger nere i den italienska foten – jag har till på köpet varit där.

  På Colla Bellas höjd där geten skuttar ur Taubes “Fritiof i Arkadien”, tilldrager sig i Ligurien och inte Arkadien. Åtminstone ligger Colla Bella där.

  På tal om getter och Apulien – vet du var Getapulien ligger?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>