Stopp, stanna

007I dag har jag tillbringat merparten av min vakna tid med att sitta på soffan och snyta mig. Vilken otroligt tråkig sysselsättning! Nyss bestämde jag mig för att jag absolut måste gå till jobbet i morgon, men samtidigt känner jag hur temperaturen stiger i kroppen igen. Vi får se vart det tar vägen.

Dagens nyheter:

Föräldraföreningen utvärderar insatserna vid fredagens gasläcka på skolan:

 • The complete information failure from the school (school website and communications channels no longer available when the electricity was turned off). We shall demand that the School to put in place a fire-proof emergency communication system.
 • Confusion during the evacuation; many teachers did not know what to do in the situation, there were no pre-designated assembly points or system for identifying which children were missing. There must be regular fire drills each year so that in the event of an emergency all staff and pupils know exactly what to do.
 • Structural defects must be fixed directly; fire alarms were not present or not audible in all parts of the school so not all children were aware of the need for the evacuation, there were problems with the intercom system, not all fire doors were properly functioning.
 • There must be immediately a wide ranging safety inspection by the fire brigade. Solutions must be put in place to known problems such as the lack of fire exits in the primary building on the 3rd floor.
 • The school must develop a comprehensive emergency plan, to be audited and tested by relevant external independent experts.

Allvarlig kritik.

Gamla nyheter:

4 februari 2003 skrev jag om Europaskolan i Luxemburg, som då hade 3724 elever i en skola som byggdes för maximalt 3000. Föräldraföreningen och personalorganisationerna var eniga om att skolan inte hade kapacitet att ta emot de elever som skulle komma som en följd av den stora östutvidgningen. Tidigast 2007 trodde man att en andra skola skulle kunna stå klar. Föga anade man då att det skulle dröja till september 2012 innan eleverna på Luxembourg II skulle kunna flytta in i sin egen byggnad i Mamer.

 

 

3 thoughts on “Stopp, stanna”

 1. Du verkar ha fått ta del av de virus som är i omlopp i vår stad. Det har vår familj också, lite väl mycket, om man får ömka sig själv lite… Hoppas att du kryar på dig snabbt!

  Kritiken från föräldraföreningen är helt rätt. Jag var inte på skolan i fredags eftersom båda barnen var sjuka (och jag erkänner att jag är ganska nöjd med att jag inte var där). De skolor jag jobbat på i Sverige hade minst en stor brandövning om året och då har det handlat om skolor med hälften eller en tredjedel så många elever som här. Jag har t o m varit med om att man har gjort om övningen eftersom det tagit för lång tid att utrymma lokalerna. Jag har ofta tänkt på detta när jag jobbar och ser trängseln i trapporna i byggnaderna. Vad händer om trapphuset är rökfyllt? Kommer vi att höra brandlarmet då ringklockan inte fungerar i alla salar jag undervisar i. Är det jag som kommer hållas ansvarig om inte alla kommer ut i tid? Skrämmande tankar.

  Den information jag har fått är den som finns på föräldraföreningens hemsida. Jag fick idag informera en kollega, som inte har barn, om att skolan är stängd även imorgon eftersom vi inte fått någon information… Detta beror på att den officiella informationsvägen är via skolans mail och eftersom servern inte fungerar får vi ingen information… Det känns inte alls bra att jag som anställd ska veta mindre än de som har sina barn i skolan. Det känns oerhört oproffsigt att det ska vara på det sättet.

  För övrigt vill jag tacka dig för fredagslänkarna. Jag tyckte att de var givande och de förgyllde en min helg som gräsänka med två sjuka barn.

  //Eva

 2. Så roligt att du gillade länkarna!

  Det är verkligen underligt att det inte görs brandövningar på skolan, på jobbet har vi det minst en gång om året. Vissa kolleger har en grundläggande brand- och första-hjälpenutbildning och de tar på sig reflexvästar och hjälmar och ser till att alla kommer ut snabbt. Sist jag hade en sån övning pratade vi om det vid middagsbordet, att pojkarna aldrig varit med om någon övning på skolan. Nu är det ju bara andra året de går här men de tycker sig inte ha hört talas om någon övning tidigare år heller.

  När det gäller snuva och elände hoppas jag på det bästa, både för egen del och för dig och de dina!

 3. Men vilken TUR att det blev denna gas-incident? Låter som förbättringsområdena hopar sig. Gott att det inte blev skarpt läge – den där listan var allvarlig. Bra att det kommer fram och åtgärdas!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>