Nu gör vi jul igen

Detalj ur juldekorationerna i Roodebeek julen 2004

Jag läste en fråga ställd till Magdalena Ribbing där en 20-åring som inte ville fira jul undrade över hur hon skulle göra. Jag har inte att säga om frågan eller Ribbings svar, men det hade många andra, det har kommit över hundra kommentarer till artikeln.

En kvinna skriver:

Håller också med Cajsa om att man inte har valet att abdikera om man är en medelålders kvinna. Vem ska annars göra Julen, och vad skulle den yngre OCH den äldre generationen säga om man plötsligt vägrade..? Nu är det inget problem för mig, eftersom jag faktiskt tycker att det är kul med pyssel och traditioner – och storstäda måste man ju göra ibland ändå. Men OM…

För övrigt tycker jag att vuxna barn/tonåringar och yngre föräldrar/svärföräldrar/övrig släkt som ska vara med och fira, faktiskt kan fråga om de kan hjälpa till lite! Inte bara för syns skull, utan så att man förstår att de verkligen är beredda att göra det också, utan sura miner.

Jag minns hur mamma alltid slet med julgörandet när vi var små och jag minns också hur jag som naiv tonåring någon gång sa att “det blir ju jul ändå, man behöver inte göra så mycket”. Och det är ju sant, det blir 24 och 25 och 26 i almanackan även om vi går i ide allihop. Men vill man ha det vi kallar julstämning får man vackert arbeta. Det är ju ändå en samling traditioner, dekorationer, maträtter, blomsteruppsättningar (inklusive den bisarra traditionen att släpa hem hela träd och vira in dem i ljus och glitter) som inte bara uppstår av sig själva. Allt detta måste traderas vidare eftersom julfirande på många sätt är en muntlig tradition även om recepten numera oftare hittas på nätet än i handskrivna recept från farmors tid.

I år firar vi en liten jul i Bryssel (regn förutsagt alla dar den närmaste veckan) och det är jag som är den medelålders kvinnan som har en plikt mot de yngre att visa “hur vi firar jul i vår familj”, så de har något att köpslå om den dag de har egna familjer att jula med.

I dag fick vi de första julklapparna, det var damfamiljen som gav oss paket innan de reste till Sverige för att fira med släkten där. Nu ska jag göra i ordning en pepparkaksdeg och fråga internet hur man bäst kokar skinka. Chaplin ligger och gnager på sitt tuggben och jag önskar alla eventuella läsare en fröjdefull jul.

5 thoughts on “Nu gör vi jul igen”

  1. En riktigt god jul önskar vi dig Jorun och din familj. Det kan vara jobbigt med julen när man har barn hemma och kanske besökande familj. Men det där ändrar sig med tiden. Vi kommer att vara bara två hela helgen men den där känslan av att inte ha behövt jobba så mycket (bl.a. tack vare vår ängel RUT samt inköp på Östermalmshallen) och fått tid att gå på julkonsert och teater (‘A Christmas Carol’ på Maxim) har gjort att julstämningen redan infunnit sig. Lycka till med pepparkakorna och glöm inte ädelosten i kylen den här gången…

    Allt gott från oss, i Stockholm den här gången.

  2. En vis man sover i baksätet med manteln som täcke medan hans två kolleger försöker begripa vad som hänt med motorn. Runt dem ligger snön djup. Och nu tänker vi särskilt på alla som sitter fast på E4 på väg längst Norrlandskusten.

  3. Vi klarade jultrafiken söderut, som mest var helljuset på i 30 sekunder, nästa gång 14 sekunder, utöver det bara ett par sekunder i taget om alls. Ty söderöver-borna vallfärdade norröver. Himlen grå, ingen irriterande/bländande sol, inget snöfall, ingen snörök. Duktiga barn, bra pratradio, bra appar i iPod och iPad, goda burgare på Burger King. En lyckad resa.

  4. Glada mellandagar!
    Läste ditt inlägg dagen före avfärd och det har legat inom mig under juldagarna här. Du har ju sâ sant. Utan att nâgon bestämmer sig för att göra jul, och tar pâ sig ansträngningen, sâ blir det ingen jul. Sâ sant som det är sagt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>