På fri fot

Älskade föremål har i regel en historia. De här skorna är inga favoriter men trots det har de numera två berättelser knutna till sig. Jag köpte dem i Luxemburg när en skoaffär skulle lägga ner. Vilket märke det är har jag glömt, men de var väldigt sköna och precis den sorts promenadskor mina fötter behövde. Problemet var bara den smutsgrå färgen. Jag vände mig till den surmulna expediten och undrade om skorna fanns i någon annan färg. Nej, det gjorde de inte. “Så synd,” sa jag, “men jag vet inte om jag kan köpa dem. De är ju så fula.” Hon snörpte på munnen och nickade menande på mina avsparkade gympaskor. “Men de du har på dig i dag är ju inte så snygga de heller…”

Eh, nä, det var de ju inte. Så jag köpte skorna.

Jag erkänner att jag har varit dålig på att rengöra dem, utflyktslera och stigsmuts har så naturligt blivit ett med skinnfärgen.

För lite knappt två veckor sedan skulle vi ut på vandring i La Hulpe och jag kunde inte hitta skorna jag hade tänkt ta på mig så de smutsfula fick följa med ut igen. Vi hade inte hunnit många hundra meter när jag kände att något hände med hälen på högerskon. Den liksom sjönk ihop. Sen gick det snabbt med förfallet. Det var som om skornas sista förbrukningsdag inföll den söndagen. Plötsligt var det inte bara ena hälen, eländet spred sig till andra skon och under trampdynan och längst sidorna. Stigen blev en ridväg full av lera och där halkade jag omkring i mina lerfärgade ex-skor.

Fördelen med att ha två trasiga skor är att man slipper halta, nackdelen är att man i stället fylleglidvinglar fram i leran, om det finns lera. Annars går man mest bara omkring med ett besvärat leende och trampar fast sig i de långa gummislamsorna som slänger kring fötterna.

Så här såg skorna ut när jag kom hem. Under någon kilometer hade jag hålrummen fullproppade med rosa toapapper, men det försvann längst vägen, tillsammans med allt inkråm i båda hälarna. Mycket märkligt.

Nu ligger båda på toppen av sopberget och vi kan le åt en tredje historia, påhittad av junior.

“Hur spelar man fotboll om man är barfota?”

“Skoningslöst.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>