Rekapitulation – Chaplin

En solig dag i mars bestämde vi oss för att skaffa hund. Efter en massa läsning och funderingar var vi helt inställda på att det skulle bli den rätt okända rasen kromfohrländer. De är sällskapshundar, saknar jaktinstinkt, blir lagom stora och är glada och familjekära. Vi träffade ett par såna på en utställning i Luxemburg och de uppfyllde våra förväntningar på rasen. Vi kontaktade flera uppfödare och fick veta att det föds väldigt få valpar varje år, och att efterfrågan är bra mycket större än tillgången. Uppfödarna kan välja valpkunder och det gäller att “sälja sig” så gott det går.

Som ett led i insäljningen och informationsinsamlandet besökte vi en tysk uppfödare och där hände det oväntade – vi träffade en hund vi inte alls tyckte om och efter diskussioner hemma valde vi att leta efter en annan ras.

Det kan ju verka överilat att välja bort en ras på grund av en individ, men hunden gav prov på rasens sämre sidor (det vanliga ointresset för främlingar närmade sig skräck hos tiken vi träffade, glad sprallighet var hos den här sjuåriga tiken ett valplikt hoppande) och samtal med svenska uppfödare fick oss att känna att hon nog inte var så ovanlig ändå. Jag började också läsa på om den genetiska problematiken som finns kring rasen – alla renrasiga hundar härstammar från ett enda föräldrapar och därifrån har de två typerna, strävhårig och släthårig, avlats fram. Det finns stor risk för ärftliga sjukdomar och ett arbete med att korsa in andra raser har påbörjats, men det ses som tveksamt av den tyska moderklubben, om jag fattat rätt.

Tillbaka på ruta ett började vi fundera på andra alternativ och vi kom rätt omgående att tänka på en nederländsk ras vi upptäckte på hundutställningen. Den var så lik en släthårig kromfohrländer att vi först tog fel. Det var en kooikerhondje, en hund som använts för att locka sjöfågel in i fågelfällor, men också som sällskap och som gårdshund.

Vi fick kontakt med en uppfödare och plötsligt hade vi en liten Chaplin att ta till oss.

 

 

2 thoughts on “Rekapitulation – Chaplin”

  1. Tack för de tydliga rekapitulationerna. Jag både önskar och önskar inte att vi kunde komma förbi och rasta lite hund, torka lite stendamm eller avfukta lite fukt. [plats för ett cheesy facebook-hjärta, eller helst fyra]

  2. Vad mysigt med en liten valp. Mina barn vill så gärna ha ett husdjur. Problemet är att jag är allergisk mot pälsdjur och hittills vill de ha kvar mig i huset framför ett husdjur. Vi får väl se hur det blir när de kommer upp i tonåren…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>