Läsning för jullovslediga

Tänk er att jag sitter på jobbet i en stillsam korridor, med alla chefer på semester och med en så kompakt att-göra-lista att jag hånler åt den. Familjen är i Sverige och det regnar ute. Jag ska bita huvudet av den där listan, bäst att inte låta den växa upp och bli ohanterlig, men först en samling läsgodis till er som har ännu mer gott om tid i dag.

Detta är mitt hem. Detta är min man. (De har båda förändrats sedan bilden togs i augusti, huset mer än mannen)

Charlie är tillbaka och går ut hårt med två blogginlägg på lika många dagar. Det om heminredning speglar exakt det jag funderat på kring vårt hus.

Som den snobb jag är vill jag givetvis både äta kakan och ha den kvar, dvs både ha det där mysiga och personliga hemmet utan att börja låta som Ernst och utan att bry mig ett jota om vad mitt hem sänder ut för signaler till andra människor. Det hela ska verka helt “effortless” och gärna lite spontant. “Jag slängde bara en pläd där medans jag tänkte på Heidegger”. Man sparar enkom en ful bytta för att visa att man minsann inte bryr sig om någon inredningshets. (Eller en enkom ful bytta som det skulle hetat där jag växte upp). Men no man is an island som vi ju vet och att tro att jag skulle vara speciellt oberoende av andra människors omdömen om mig vore att känna mig illa.

I kommentarerna till texten diskuteras skillnaden mellan hus och hem. Anders Sparring skriver: “Hur ett hem är utformat handlar ju om något djupare än heminredning. Det handlar om vårt behov av trygghet, en historia, kanske en vilja till kontakt med något utanför oss själva, och kontakt med något inom oss, om vår känsla av tillkortakommande och vår rädsla att stötas ut. Inget av detta berörs dock i heminredningsmagasinen (som ju är kliniskt befriade från tvivel).”  och länkar till sin egen text Elle Inter-fucking-iör, även den läsvärd.

- – -

En lång text om viktminskning som jag inte hunnit läsa färdigt: NY Times: The Fat Trap

For years, the advice to the overweight and obese has been that we simply need to eat less and exercise more. While there is truth to this guidance, it fails to take into account that the human body continues to fight against weight loss long after dieting has stopped. This translates into a sobering reality: once we become fat, most of us, despite our best efforts, will probably stay fat.

(Hittad via Isobel som skriver sorgset om ätstörningar. Hennes essä om antimarknader och banker ser också intressant ut. 0, 1, 2, 3 och 4)

- – -

Mat ur andra perspektiv serveras när Lisa Förare Winbladh visar att matskribenter visst kan vara författare. Vilken sprakande och ångande familjebild hon målar upp i Mina jular: En sedelärande historia!

- – -

Mer om mat: den här veckan har the Global Table Adventure kommit till Liechtenstein. Liechtenstein som för övrigt deltar i Schengensamarbetet sedan 19 december i fjol.

- – -

En fin liten film om en lettisk fotograf som kom till Umeå för att fotografera julpyntade hus men som fastnade för alla oälskade cyklar.

- – -

Och så till sist, ännu ett citat från Anders Sparring, Sista veckan på jullovet:

Sista veckan på jullovet. Julgranen börjar kännas som en partygäst som borde ha gått hem för länge sen. Solen på husen mitt emot stör också. Det var länge sen någon jobbade. Kommer att bli svårt att leta sig upp ur det här igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>